Thursday 4 August 2016

Spomienka na hotel Morava v Devínskej Novej Vsi

Keďže viem, že Peter Pišťanek by sa v tomto prípade nehneval, dovolím si odpublikovať v rámci rubriky Mapujeme krčmy jeho sedemnásťročný text o hoteli Morava (dnešný W Hotel). Možno bude pre niekoho zaujímavé porovnať Petrove skúsenosti so súčasným stavom. Zaujímavé bude iste porovnať aj sučasné ceny jedál a nápojov, pravda, so zohľadnením obdobia, v ktorom bol článok napísaný.

Hotel Morava koncom 90. rokov.
Za dávnych čias bola Devínska Nová Ves sympatickou dedinou s množstvom krčiem. Súkromné podnikanie prekvitalo, a každý sa uživil. Potom prišli časy, keď súkromných krčmárov zrušili, a v Devínskej Novej Vsi boli len štyri krčmy: Konzum (na križovatke hradskej z Bratislavy a z Devína - dnes sa volá U Michala), U Vašíčka (v strede dediny oproti dnešnej budove miestneho úradu, zbúrali ju cca v roku 1978), U Jacka (medzi rybníkom a železničným viaduktom, tu bol kedysi vedúcim môj dedo) a krčma na železničnej stanici. Dakedy v osemdesiatych rokoch ako náhrada za zbúraného Vašíčka pribudla reštaurácia Na Vyhliadke (ale nikto ju tak nikdy nevolal, všetci sme jej hovorili Džamajka, a tak sa dnes aj oficiálne volá Jamaica).
Toľko o miestopise krčiem v Devínskej Novej Vsi. Dakedy začiatkom deväťdesiatych rokov, s rozkvetom súkromného podnikania, vzniklo v Devínskej Novej Vsi ešte asi päť-šesť nových súkromných reštaurácií, kaviarní, barov a krčiem. Takmer všetky existujú dodnes. Jedna sa z nich však už vtedy vymykala, pretože je súčasťou hotela, ktorý vtedy vznikol.
Malý rodinný hotel Morava stojí na Opletalovej ulici, tesne nad železničnou stanicou Devínska Nová Ves. Poskytuje solídne ubytovacie služby, bazén, posilňovňu a čo ja viem čo ešte. Ja však ubytovacie kapacity hotela Morava nevyužívam, keďže bývam asi dvesto metrov od neho.
Čo využívam, to sú jeho reštauračné kapacity. Súčasťou hotela Morava je totiž veľmi sympatická reštaurácia s asi 50 miestami.
Jej drevený interiér pôsobí sympaticky a útulne už na prvý pohľad. Dokonca aj istá vizuálna stiesnenosť je šikovne potlačená deliacimi priečkami a stenami so vsadenými zrkadlovými tablami.
Zo studených predjedál gurmánov iste zaujme lahodný a osviežujúci krevetový koktail (140,-SK). Samozrejme, aj konzervatívnejšie založení stravníci si prídu na svoje - za všetky uvediem syrový (25,-), šunkový (35,-) a miešaný (45,-) nárez. Z teplých predjedál je zaujímavý zapekaný oštiepok (50,-) či omeleta so syrom (58,-). Medzi hlavnými jedlami upútajú rybacie filé Orly (64,-), plnené morčacie prsia Delikates (163,-), poľovnícky biftek (168,-), misa Morava pre dve osoby (363,-) či grilovaný Karpatský rezeň (145,-). Samozrejme, aj ponuka bezmäsitých a rybích jedál je bohatá a uspokojí každého. Ako dezert si možno vybrať z množstva ovocných pohárov v cene 30,- až 45,- Sk.
Ako je to s ponukou nápojov? Čo je pre mňa veľmi dôležité, v reštaurácii Morava čapujú správne ošetrený plzenský Prazdroj: polliter za 35,- a tretinku za 21,-Sk. Z liehovín ponúkajú v Morave všetky základné druhy vrátane bourbonu (Jim Beam), tennessee whiskey (Jack Daniel's), rumu (Bacardi), koňaku (Courvoisier), troch druhov ginu (Beefeater, Gordon's, Gilbey's), päť druhov vodky (Gorbatschow, Stoličnaja, Finlandia, Smirnoff a Danzka), borovičky, slivovice, brandy (Metaxa, Karpatské a Sandberg). Pre milovníkov nealka je tu kompletná ponuka nápojov z radu Coca-cola, džúsov, minerálnych vôd a sódy. Keďže nepijem kávu, neviem posúdiť jej kvalitu, ale myslím si, že päť druhov kávy uspokojí aj niekoho, kto má na rozdiel odo mňa kávu rád. Súčasťou reštaurácie je aj barpult a neveľká záhrada. K pozitívnemu dojmu prispieva aj sympatický a mladý obsluhujúci personál, na ktorý (najmä na jeho ženskú časť ;-)) je radosť pozrieť.
Ak niekomu pripadajú ceny v reštaurácii Morava privysoké a prostredie priveľmi "hoch", má možnosť navštíviť ľudový pub Morava, ktorý má schodisko a vchod zboku, priamo z chodníka. Tu čapujú svetlý a tmavý Topvar, podávajú základné výčapné alkoholické i nealkoholické nápoje a tiež obľúbené "krčmové" jedlá, ako tlačenku, guláš, kapustnicu a podobne. A to všetko za vskutku ľudové ceny.
Prostredie je tiež útulné, aj keď skôr pre toho, kto má rád krčmy a neprekáža mu zvýšená hladina hluku a cigaretového dymu. K dispozícii je aj terasa s výhľadom na hlavnú ulicu.
Nehovorím, že do Moravy chodievam stále. Ale chodievam do nej stále častejšie.

No comments :

Post a Comment