Tuesday 19 August 2014

Mapovanie mŕtvych aj živých krčiem - Stupavská krčma

V tomto príjemnom projekte si postupne predstavíme hlavne stupavské krčmy, ale aj krčmy v blízkom či širšom okolí (ale len tie, ktoré si to zaslúžia - či už z pozitívneho alebo negatívneho pohľadu). Pod slovom krčmy myslím sčasti aj reštaurácie, kaviarne, pizzerky a podobné ustanovizne, kde podávajú aj alkoholické nápoje (však inak by to krčma nebola). Nebudú to klasické, vyčerpávajúce recenzie, skôr také atmosférické postrehy, jednoducho, či má tá-ktorá krčma genia loci, ako som sa v nej cítila, alebo ak atmošku nemá, čím je schopná ju vyvážiť (ceny, pekné prostredie, feši výčapník a pod.).

Začnime štýlovo - Stupavskou krčmou, ktorá je na severnom konci Stupavy pri autobusovej stanici (ulica Slovenského povstania - nie SNP!). Hneď na začiatku treba pre natešených paštekárov dodať, že to nie je tá smutná krčma, o ktorej sa spieva v známom valčíku V. Kostku, tá už neexistuje. Stála kedysi na rohu súčasnej Hlavnej a Novej ulice. Teraz tam uvidíte taký kockatý jednoposchodový rodinný dom. O bývalej Stupavskej krčme som už napísala podrobnejší príspevok.

Takže tu je minirecenzia:
Stupavská krčma je romanticky ušmudlaná, lacná, ale nedá sa jej uprieť svojská atmosféra. Miestni ju volajú U Bertoviča, podľa jej druhého majiteľa, Šebastiána Bertoviča (1900-1976), ktorý krčmu vyženil (prvým vlastníkom bol pán Michal Kalivoda, 1882-1935). Čapuje sa tu teraz (r. 2014) Grcoň a Kelt. Ale Corgoň býva väčšinou dobre načapovaný a po návrate z dlhšieho výletu sa dá piť bez problémov. Krčma má výhodnú lokáciu, lebo tí, čo idú z práce busom, sa tu hneď môžu nachmeliť. Pekné priestory v neskorobolševickom štýle. V piatok a sobotu je tu plno štamgastov, ktorí väčšinou čumia na telku alebo inzitne politizujú. Psom je vstup povolený aj do vnútra šenku (ak majú tety výčapníčky dobrú náladu a ste im aspoň trocha symaptickí). Keď budete hladní, kúpite tu Holíčske tyčinky, čipsy, soletky, tatranky a iné gurmánske špecialitky. Cez pracovné dni tu funguje aj jedáleň pre robošov. Lacný kulinárský mejnstrím, ale s takým domáckym prídychom. V lete nepravidelne na záhradke (vchod zvonka cez hnedú bráničku - na obrázku vpravo) živá hudba (country alebo amatérsky village rock) a k tomu niekedy dobré pečené morské ryby. Dámske toalety nič moc, ale po treťom pive vám to bude už aj tak asi jedno.
Cena čapovaného piva bola v r. 2014  90 centov.


Prerod krčmy U Bertoviča. Hlavnú zmenu zaznamenalo koncom 30. rokov poschodie, kde sa štyri menšie okénečká scvrkli na dve trošinku väčšie. Medzi rokmi 2005 a súčasnosťou je rozdiel len vo vývesnom štíte. Predchádzajúci fraktúrový vývesný štít nahradil nepekný unifikovaný štít reklamný.





(Historické fotografie sú prevzaté z ročenky Stupava, pozri citáciu nižšie)

Budem rada, ak mi pošlete tipy na zaujímavé záhorácke krčmy, alebo rovno nejakú tú atmosférickú minirecenziu, či miničlánoček, prípadne aj fotky exteriéru a interiéru.

Posielajte sem: s.hepnerova[@]gmail.com

__________________
Použitý zdroj:

Greguš M. 2008: Námestie Slovenského povstania. - Stupava: história, pamiatky, osobnosti, príroda, vyd. Club Abbellimento, Stupava, roč. 4: 16-23.


No comments :

Post a Comment