Wednesday 6 July 2016

Skryté pozoruhodnosti pri rieke Morave

Pri svojich chaotických potulkách alúviom rieky Moravy som naďabila nielen na more prírodných zaujímavostí, ale aj na drobnosti viac-menej technického rázu (prípadne ich zvyšky). 

Neviem, pravdepodobne by nezaujali človeka typu Vlka z Wall Street, ale pevne verím, že aspoň pre niektorých z vás budú stimulom na výlet do Pomoravia.

Vojenským bunkrom sa podrobne venovať nebudem, o tých existuje veľa informácií, môžem zmieniť len pár hlavných vecí a zaujímavostí.

Hlavné obranné postavenie vytýčili na čiare Kúty-Gajary-Zohor-Devín (úsek L1). Z celkového počtu 286 planovaných bunkrov (myslí sa súvislá línia ľahkých pevnôstok) sa podarilo vybetónovať iba necelú polovicu. Akú-takú mapu bunkrov som našla na stránke portálu oma.sk, nie sú tam však označené súradnicami všetky bunkre, zvyšné si musíte dohľadať na mapke, sú označené symbolom pripomínajúcim chrobáčika (pozri obr. vľavo).

V krajine stoja bunkre buď osamotene v zaplavovaných lúkach, alebo sú zabudované priamo do telesa hrádze, prípadne sa ukrývajú priamo v lužných lesoch, resp. už nimi stihli zarásť. Jeden takýto bunker je napríklad pri Gajaroch (48.464°N, 16.866°E) a je zaujímavý tým, že má modifikovanú protizáplavovú šachtu, keďže sa nachádzal v záplavovom (inundačnom) území.

Milým prekvapením pre mňa bolo, keď som pri potulkách v lužnom lese pri Moravskom sv. Jáne objavila vymakaný historický triangulačný bod. Gépesku som vtedy ešte nemala, tak neviem uviesť presné súradnice, ale bolo to niekde v týchto miestach: 48.57324°N, 16.94376°E. Na jeseň, keď podochnú komáre, sa tam zrejme vyberiem znova a zameriam ho. Tento historický triangulák je zaujímavý tým, že je vyvýšený nad úroveň bežných záplav, má výšku približne 1,5 m, priemer základne je 7 m a je vybavený schodíkmi. V čase mojej návštevy na ňom rástol vyše 50 ročný javor poľný, takže dnes, po desiatich rokoch bude mať čosi vyše šesťdesiatky, ak neskonal pod rukami nadržaného píľčika. V tomto prípade by to však nemuselo znamenať až takú tragédiu, pretože javor môže svojimi koreňmi objekt narušiť. Triangulačný bod pri Moravskom sv Jáne je svojrázny a vzácny technický objekt, ktorý by sa mohol stať súčasťou prípadného náučného chodníka.






Míľniky a medzníky - v území je skrytých a nezdokumentovaných tiež množstvo míľnikov a hraničných medzníkov, ktoré rozdeľovali lesné celky (napr. v rezervácii Horný les pri Vysokej n. M.). medzníky majú nielen stále aktuálny význam pre priestorové rozdelenie lesa, ale dnes sú aj historickým svedectvom vtedajšej kvalitnej práce HÚL (Hospodárskej úpravy lesov).
Zvyšky budov a objektov. Neďaleko Stupavy, pri cyklistickej ceste smerom do Vysokej pri Morave stál kedysi majer menom Salaš. Hádam tam aj nejaké ovce chovali, súčasťou usadlosti bola aj hájovňa. Salaš je zobrazený už na mapách z 1. vojenského mapovania, to znamená, že usadlosť tu existovala minimálne 170 rokov. Ešte dnes tam môžete nájsť zvyšky múrov a možno aj iné veci, kto vie.
Usadlosť Salaš na mapách 1. a 2. vojenského mapovania Slovenska.




Na otofotomape z r. 1950 ešte vidno budovy. Zdroj: © GEODIS SLOVAKIA, s.r.o., Historické LMS © Topografický ústav Banská Bystrica, Ortofotomapa © EUROSENSE, s.r.o. a GEODIS SLOVAKIA, s.r.o., mapové podklady © Topografický ústav Banská Bystrica, © TU Zvolen. 

O niečo ďalej, takisto pred Vysokou pri Morave, nájdete pri odstavenom riečnom ramene (miestny názov Horňácký včelín) zvyšky strážneho domčeka. Ďalšie zvyšky bývalej horárne som objavila až pri Sekuliach v lokalite, ktorej sa oddávna hovorí Čierne pole. Horná mapka je z obdobia 3. vojenského reambul. mapovania (r. 1934). Aj na súčasnej leteckej snímke je miesto dobre rozoznateľné.

Zvyšky starých kultúr
Viaceré polohy viatych pieskov, aj priamo v záplavovom území, skrývajú dodnes rôzne hmotné zvyšky, najmä črepy, ktoré pochádzajú hlavne z obdobia neolitu. S kamarátom sa nám podarilo nájsť na lokalite Filipková-Borová niekoľko črepov z laténskeho obdobia, ako ich neskôr datovali archeológovia z Archeologického ústavu SAV.
Málokto vie, že v poraste na lokalite Malá Piesočná (Mor. sv. Ján) sa v tridsiatych rokoch našiel veľmi cenný neolitický žarnov. Množstvo nálezov ešte len čaká na odhalenie aj na iných miestach, ktoré predstavovali chránené polohy v močaristom území pri Morave, vhodné na osídlenie (napr. už menovaná lokalita Filipková-Borová na piesočnej dune). Veľa šťastia pri hľadaní.

No comments :

Post a Comment