Monday 27 June 2016

Pajštúreň - raj cépečkarov a paštekárov

Pravdupovediac, Pajštúreň nie je typická dedinská krčma. V takej, rečeno eufemisticky, zapadnutej dedinke, akou je Borinka, pôsobí tento kríženec bistra, vinárne a pivárne dosť excentricky. Povedzme to na rovinu - je to taký mestský hipsterský skazen umelo implantovaný do zemitej záhoráckej krajiny. Tým však nechcem povedať, že to nie je krčma hodná vašej návštevy. Jednoducho, z pohľadu místních je to viac-menej krčma pre strednú vrstvu cépečkárov a okoloidúcich znavených paštekárov. Pre miestny proletariát je určite drahá, takže ak si chce roboš bachnúť pár pív a zapražiť ich borovičkou, musí siahnuť pekne hlboko do vrecka. Resetovanie mozgu zacykleného pásovou výrobou vo Volkswagene najčastejšie teda rieši tak, že nasadne na najbližší bus do Stupavy a v krčme U Bertoviča sa strieska za pár eur do bezvedomia. A to sa mu pritom ešte aj oplatí kúpiť si cestovný lístok.

Pajštúreň dream-team. Zľava: Ivona Drobčová,
Martin "Nespo" Nespala a Gabika Švihoríková.
Krčmu otvorili 1. júla 2015 traja mladí sympatickí ľudia, zatiaľ ju aj osobne prevádzkujú.

Okrem piatka a soboty, keď majú otvorené do polnoci, sa môžete opíjať Plzňou alebo Kofolou s rumom do 22:00.

Kávu majú dobrú (trenčianska pražiareň Coffee Sheep), nebojte sa, nie je to žiadna módna nedopražená kyslotina. Nájete tu dobre vína (samozrejme, lokálne) a najsuper-bio-raw-homemade sirupy od chalošov z firmy Herbert sirupy. Na ich facebookovej stránke stránke som našla aj také vážne sa tváriace, ale vlastne komické video z výrobného sirupového procesu, ktoré mi bolestne pripomenulo toto recesistické video o ortodoxných hipsterských výrobcoch palivového dreva. Ale sirupy sú iste dobré, bez éčok a konzervantov. Koniec hejtovacieho okienka.

Interiér určite nie je rustikálny, nie je to ani postsocialistické retro, je skôr poznačený súčasným, trocha tendenčným vnímaním krčmovej estetiky. Ale celkový dojem je pomerne útulný, za čo môže najmä drevená hradová povala.

Majitelia sú činorodí, organizujú rôzne akcie, napríklad Kubánsku noc, výpredaj spoločenských šiat, Retro party, Valentínsku diskopárty nielen pre zamilovaných, Mikulášsky bazár oblečenia, Večer spoločenských hier či Halloween party, väčšinu piatkov hráva v pivničnej časti country kapela.


No comments :

Post a Comment