Thursday 31 December 2015

Socha svätej Anny za Stupavou

Pri starej pútnickej ceste zo Stupavy do Marianky, pod pustnúcimi vinohradmi, stojí socha matky Panny Márie – svätej Anny. Presnejšie, dnes tam už stojí už len jej kópia, originál bol po reštaurovaní prenesený na bezpečnejšie miesto, ku kostolu sv. Šebastiána v Máste. Socha sv. Anny je zakreslená v mape I. vojenského mapovania Uhorska z rokov 1782–1785.

Svätá Anna bola podľa raných apokryfných evanjelií matkou Panny Márie a manželkou sv. Joachima. V Novom zákone sa už sv. Anna nespomína. Mená Márijinných rodičov sa uvádzajú v apokryfnom Evanjeliu svätého Jakuba a sú hebrejského pôvodu. Joachim znamená „príprava na pána“, Anna znamená „milostiplná“ alebo „milá“. Atribútmi sv. Anny sú ľalia (symbol čistoty) a otvorená kniha znázorňujúca vyučovanie Panny Márie. Kult sv. Anny a jej sviatok pripadá celosvetovo na 26. júla.
Socha, ktorá pochádza z roku 1724 je malým ranobarokovým skvostom, jej umelecké vyhotovenie, najmä vlniaca sa drapéria, vykazuje znaky vysokej profesionality, dielo však nie je signované, takže autor je, bohužiaľ, zatiaľ neznámy. V žiadnom prípade to nie je práca hocakého lokálneho insitného kamenárika. Originál je vysekaný z pieskovca s obsahom fosílií, ktorý pochádza z Rakúska. Farby na kópii vychádzajú z poznatkov, ktoré priniesli reštaurátorské sondy. Pri čistení latinského nápisu sa objavili zvyšky polychrómie, pričom sa zistilo, že základné písmená boli zvýraznené čiernou farbou a písma chronogramu zasa oxidom železitým červenohnedej farby. V minulosti sa so sochou manipulovalo, čo dokazuje nápis prevrátený a pootočený o 90 stupňov.
Latinský nápis na originálnom podstavci bol značne poškodený, nečitateľný. Šťastnou náhodou sa však zmienka o tejto soche a odpis nápisu objavila v Batthyányiho vizitácii stupavskej farnosti z roku 1782 v kapitole Zbožné fundácie, sochy a kríže. Poškodený text mohol byť preto bez problémov obnovený. Tu je preklad latinského originálu:
Túto sochu dal urobiť a sem umiestniť ctiteľ svätej Anny. M. H. M.

HANC / STATVAM CVL / TOR SANCTAE / ANNAE FIERI / FECIT ET HVC / LOCAVIT / MHM

Chronogram (súčet zvýraznených písmen) vyjadruje letopočet 1724.

Keď sa zamyslíme nad neznámym fundátorom tejto dozaista najvzácnejšej plastiky v stupavskom chotári s iniciálami M.H.M. a vychádzajúc z umeleckých kvalít diela, je pravdepodobné, že objednávateľ diela nebol žiadny lúzer. Ak si mohol dovoliť objednať a zaplatiť takúto sochu, musel byť nielen veľmi nábožný ale aj poriadne bohatý. Možno mu patrili aj okolité pozemky, najmä vinohrad, pri ktorom sochu osadili.  

Svätá Anna je patrónkou miest Innsbruck, Florencia a Neapol, je však aj patrónkou baníkov, mlynárov, lodníkov, čeľadníkov, tkáčov, obchodníkov, povrazníkov, krajčírov a čipkárov. Je ochrankyňou rodiny, chudobných vdov, domácností, orodovníčkou za šťastné zasnúbenie a požehnenie detí, za znovunájdenie stratených predmetov a je aj pomocnicou pri šťastnom pôrode.

Občianske združenie Club Abbellimento dalo prostredníctvom svojich členov, akad. maliara Milana Kubíčka a Milana Greguša, 2. apríla 2008 podnet na Pamiatkový úrad SR, aby bola votívna socha sv. Anny s Pannou Máriou vyhlásená za kultúrnu pamiatku a bola zapísaná do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR. Po posúdení bola plastika 5. decembra 2008 do zoznamu zapísaná. Podľa vyjadrenia pamiatkarov je na Slovensku len päť barokových plastík znázorňujúcich svätú Annu.

Zdroj: Kubíček, Milan. 2008: Socha sv. Anny. – Stupava: história, pamiatky, osobnosti, príroda, roč. 4: 61—62.

Zobrazenie sochy sv. Anny na mape 1. vojenského mapovania.

Socha sv. Anny na jeseň roku 2006.
Sv. Anna má poškodenú tvár, Panne Márii chýba hlava.








No comments :

Post a Comment