Monday 25 August 2014

Punk brewing in Stupava

V časoch, keď som sa prisťahovala z Čiech do Stupavy (pred 11 rokmi), pšenka tu pivárom veru nekvetla. Keďže som vyrastala v Prahe, akosi som si nevedela zvyknúť na Stein, Corgoň, Zlatého bažanta a iné patoky, čo sa tu čapovali a v niektorých krčmách stále čapujú.
Medzi časom si však v domácej ilegalite začali variť domáce pivo dvaja pankáči - Ľuboš a Lodzinek, lebo tí sa tiež akosi nemohli zmieriť s mizernými pivami v stupavských krčmách a cestovať za pivom do Čiech im robilo vír v peňaženke. Prvé recepty na výrobu domáceho piva (homebrewing) našli na internete, ale to čo uvarili sa ešte veľmi piť nedalo. Z prvých domácich várok však nakoniec vzišiel tmavý špeciál, ktorý skončil na druhom mieste domácich pivovaričov v Čechách. Neskôr sa úspechmi potužení Ľubo s Lodzinkom rozhodli založiť vlastný minipivovar. Naďabili na technológiu z bývalého trenčianskeho pivovaru, ktorú odkúpili za výhodnú cenu.  Ľuboš oslovil svojho dávneho kamaráta Martina Hrma, ktorý si zobral na starosti administratívu a legislatívu. Skoro rok od začatia vybavovačiek, vo februári 2013, spustili prevádzku minipivovaru, ktorý nazvali Stupavar.
K zakladajúcej trojici pribudol ešte jeden člen - sládek Mušto, ktorý sa stará o varňu a sudovanie. Ľuboš sleduje kvasný proces a dozrievanie, stará sa  o objednávky a rozvoz, pod palcom má aj marketing. Na pivných receptoch však majú podiel všetci traja.

Punk brewing crew. Z ľava: Lodzinek, Martin, mne neznáma kočka, Mušto a Ľuboš (foto J. Kokes).





















Info pre znalcov pivovarníckej technológie: Objem varne je 10 hektolitrov a spôsob varenia infúzny. Výstav pivovaru je 2000 hektolitrov. Samozrejmosťou je používanie základných kvalitných surovín - chmeľ je z moravských Záhliníc, pšenica je nemecká. Kvasenie prebieha dvojfázovo v spilkách a ležiackych tankoch. Stupavskí pankáči pivá zásadne nefiltrujú a nepasterizujú. Sú určené k okamžitému chlastaniu.


Sudové pivo dodávajú do stupavských krčiem, ale aj do okolia, domovskou krčmou je však stupavský Komunal klub. Fľaškové pivo vám chalani predajú priamo v pivovarskej predajni na Cementárenskej ulici 1414/15 (areál Cevaservisu), súradnice sú:  48.274973° N, 17.021749° E.
Momentálne sa v Stupavare varia štyri druhy spodne kvasených ležiakov: svetlá 11-TEČKA, polotmavý JANTÁR 12°, tmavý ŠPECIÁL 13°, ďumbierový (ak chcete, tak zázvorový) ĎUMBEER 12°. Do ďumbierového piva dávajú osem kíl čerstvého koreňa, ktorý vlastnoručne strúhajú. Netreba si ho však toto pivo mýliť s radlermi, je to poctivé ostré pivo, v ktorom štipľavosť zázvoru cítiť hlavne po navarení. Neskôr je jeho chuť prirodzene potlačená do úzadia. Z vrchne kvasených pív varia pšeničný Vajcen 12°, Red Ale 12°, American IPA 14°, a dve sezónne pivá: v novembri tekvicový Pumpkin ALE 13° a vianočný pšeničný WeizenBock 16°. V rámci Stupavy sa stupavské pivá čapujú v dvoch krčmách, ktorými sú Komunal Club a Penzión & Bar Intenzíva. Blaváci si môžu zájsť na stupavské pivo do dvanástich podnikov.
Vráťme sa však k IPE, na ktorej som doslova závislá. IPA znamená India Pale Ale. Ide o typ výroby piva, ktorý pochádza z 18. storočia a bol prispôsobený na to, aby vydržal plavbu z Anglicka do koloniálnej Indie. Využíva konzervačné účinky chmeľu zvýšením jeho podielu pri výrobe, takže je pekelne-príjemne horké. Aj keď sa prvé verzie považovali za vysoko chmelené v tamojších časoch, dnešné IPA zahŕňajú výraznejšie a horkejšie americké verzie anglického originálu. IPA má strednú plnosť, je sladovejšou a viac chmelenou verziou svetlého piva typu ale. Farba sa pohybuje od svetlej jantárovej po červeno-medenú, pivo má obyčajne pevnú penu, ktorá zanecháva na stenách pohára zreteľné krúžkovanie. Alkohol sa pohybuje obyčajne medzi 5 - 7,5%, silnejšie verzie sa označujú aj ako Double IPA. Koniec encyklopedického okienka.

Hlavný výrobný artikel Stupavaru - Ďumbeer, 11-tečka a svetlý ležiak Jantár
(zdroj: pivobrana.sk).
Pohľad do útrob pivovaru (foto J. Kokeš)



















Punkbrewing 

Stupavar má aj svoje štýlové tričká s logom, pod ktorým je nápis punkbrewing. Ten dokonale vystihuje filozofiu punkovej kultúry DIY (Do It Yourself), ktorá kladie dôraz na samostatnosť a nezávislosť. A presne taký Stupavar je. Chalani tiež majú veľa kamarátov z punkových kapiel, ktorí ochotne odohrajú koncerty v týchto tričkách. Pôvodne bolo vyrobených len pár kusov z recesie, no keď ich zbadali kamaráti a zákazníci, chceli si ich kúpiť a už ich asi šesťkrát dotláčali. Pivovarníci zo Stupavaru sa snažia ku každému zákazníkovi pristupovať individuálne a ponúknuť mu okrem kvalitného piva aj doplňujúce informácie. „Ľudí väčšinou zaujíma postup varenia piva, z čoho sa pivo dá vyrobiť, aká je jeho história. Tiež sú mnohokrát prekvapení, koľko typov piva na svete vôbec existuje,“ vysvetľuje Martin. Ľuboš, ktorý je v pivovare každý deň, dodáva: „Keď majú zákazníci záujem, poodhalíme im tajomstvo výroby,  celý proces im vysvetlíme,  dáme im ovoňať chmeľ, ochutnať slad aj samotné pivo a práve takto sa z nich stávajú stáli zákazníci.“ (citované z: pivobrana.blog.sme.sk)

Som rada, že zažívam na vlastnej koži (a nielen na nej) boom slovenských minipivovarov!


Fuck off eurobeer!

Použitá literatúra:

Pankáči ze Záhorá. http://pivobrana.blog.sme.sk/index.php/c/333785/Pankaci-ze-Zahora.html (25.7.2013)
Menclová L., 2014. Deň v miestnom pivovare Stupavar. Podpajštúnske zvesti 16: 5.

No comments :

Post a Comment