Wednesday 22 March 2017

Záhorácke veduty

Kto by náhodou nevjedzeu, tak veduta je vecný, topograficky presný maliarsky alebo grafický záznam, napríklad výseku krajiny, či pohľadu na mesto. Veduty boli rozšírené najmä v 17. až 19. storočí, postupne boli nahrádzané fotografiou.

Pravdepodobne v súvislosti so zvýšeným záujmom o krajinu a okolie Prešporka v prvej polovici 19. storočia, sa grafik J. A. Lántz rozhodol vytvoriť a vydať svoj album Dvadsať malebných pohľadov z Prešporskej stolice ako návod na cestu popri Karpatoch. Použil pritom modernejšiu grafickú techniku litografie, ktorej výsledné stvárnenia pôsobili aj bez dodatočného kolorovania takmer ako kresba a mohli byť teda predávané za nižšiu cenu. Zachovali sa nám aj kolorované exempláre, hoci v menšom rozsahu, takže tento autorov odhad sa ukázal ako správny. Ako napovedá názov albumu, išlo o vizuálne podnety či „sprevádzanie“ divákov v úlohe návštevníkov zobrazených lokalít.
Lántz sa pritom vydal popri Karpatoch z oboch strán, pričom od Záhoria vytvoril pohľady na Medené Hámre pri Borinke, Borinku a hrad Pajštún, Borský sv. Mikuláš a dva pohľady venoval Plaveckému Podhradiu – obci a hradu. Z opačnej, východnej strany Malých Karpát, zobrazil mestečká sv. Jur, Pezinok, Modru, Častú, hrad Červený Kameň a jeho okolie a Smolenice s ruinami Smolenického hradu. Na ostatných grafických listoch Lántz zobrazil mesto Prešporok respektíve jeho blízke okolie. Lántzovi sa v albume podarilo priniesť autonómny pohľad na tú-ktorú lokalitu a vo všetkých spolu zároveň vytvoriť príťažlivý obraz záhoráckej a malokarpatskej krajiny.

Pohľad na Borinku z juhu (r. 1826, približne od horárne Santoberk, dnešnej Chaty Pod vrchom). Na pravo od hradnej zrúcaniny vidno z väčšej časti pravdepodobne kvôli pastve odlesnený vrch Kozlisko. V popredí mladá žena s košíkom na lesné plody, za ruku drží chlapčeka, vpravo dole desaťčlenné stádo kráv s pastierom - milé drobnosti, z ktorých možno neskôr čerpali inšpiráciu inzitní krajinkári.

Pohľad na Medené Hámre pri Borinke, 1827, farebná litografia. 






Detail z predchádzajúcej veduty. V pravom dolnom rohu vidíme troch zberačov dreva so psom - dvoch mužov a ženu, ktorá nesie otep dreva na hlave. Ešte aj v 19. storočí bolo povolené nižším sociálnym vrstvám zbierať v panských lesoch len určité množstvo na zemi ležiaceho dreva. 






Pohľad na Plavecké Podhradie z hradu, 1827. Vpravo pod obrazom: Jos. Lantz 1827, vľavo pod obrazom Detrekó várallya Ort Blasenstein. Dole v strede: Preszburger Comitat Lithogr.und zu haben bey Jos.Trentsensky in Pesth u.Wien.






































Literatúra
Čičo, M. 2016: Oddychové a výletné miesta Prešporka koncom 18. a v prvej polovici 19. storočia v kontexte rozvoja krajinárstva. Forum Historiae, roč. 10, č. 2, s. 111-137.

No comments :

Post a Comment