Sunday 22 January 2017

Stupavské zverstvo - volavka biela versus bocian

V kaštielskom parku som minulý týždeň stretla mamičku, ktorá ukazovala svojmu dieťaťu prstom na volavku bielu, ktorá odpočívala na brehu rybníčka. S nadšením v hlase volala: "Miško, pozri, bocian!" Ale veď bociany od nás na zimu odlietajú, chcelo sa mi poznamenať lakonicky, nechcela som však byť za premúdrelú ornitologičku. O pár dní neskôr zas niekto oznamoval svojmu potomkovi, že "hen tam letí čajka!" Opäť to bola volavka biela. Tak to už bol vedomostný hardcore.
Bola by som nerada, keby si to ctený čitateľ vysvetľoval ako poúčanie, ale spravme si v tom predsa len trocha poriadok.

Volavka biela (Ardea alba) je známa aj pod starším názvom beluša veľká. Je to neobyčajne elegantný vták, veľký maximálne jeden meter, pričom rozpätie krídel môže dosahovať až 170 cm. Už z diaľky zaujme svojim snehobielym sfarbením, v zimnom šate tiež nápadne vyniká jej jasne žltooranžový dýkovitý zobák, ktorý jej umožňuje presný a efektívny lov drobných vodných druhov živočíchov (malé rybky a obojživelníky). V zime loví na otvorených plochách drobné hlodavce, najmä hraboše poľné. Volavky biele môžete pozorovať najmä ráno a podvečer na lúkach nad Nový cintorínom alebo pri Morave, ako trpezlivo číhajú na svoju korisť. Ich let je podobne neobyčajný a elegantný ako ich zjav – pomaly mávajú oblúkovitými krídlami, dlhé čierne nohy im vyčnievajú ďaleko dozadu za telom, krk majú esovito zložený, akoby vtiahnutý do tela. Štýl letu pôsobí až archaickým dojmom, takto podobne pravdepodobne lietali aj starobylé pterodaktyly. Časť populácií u nás (na rozdiel od bociana) prezimuje, najmä v oblastiach veľkých riek, ktoré prakticky úplne nezamŕzajú, teda aj na Pomoraví. Je to jediná biela volavka, ktorú u nás stretnete v zimných mesiacoch. Okrem volavky bielej u nás prezimuje aj časť bežných volaviek popolavých (pozri obrázok).
Večer sa volavky biele zlietajú do starých vŕb a topoľov pri rieke Morave (obľubuje predovšetkým polosuché redšie koruny), kde prečkajú noc, často v blízkosti volaviek popolavých. Niekedy ich môžete spoločne pozorovať aj pri love potravy. Na Slovensku hniezdi táto volavka skutočne vzácne, jediné hniezdisko je na Východoslovenskej nížine pri obci Senné, kde hniezdi 60-80 párov.
Je smutné, že sa táto krásna volavka občas stáva terčom strelcov, predovšetkým poľovníkov s brokovnicami a ich kamarátov rybárov, ktorí ju neopodstatnene považujú za škodcu na rybích populáciách. Loví prevažne malé druhy rybiek, ktoré nie sú hospodársky významné (napr. bežné beličky európske).

Zľava: volavka biela, bocian biely a volavka popolavá. Myslím, že rozdiel je zrejmý.



Použitá literatúra
Hume R. (2004) Vtáky Európy. Vyd. Ikar, Bratislava.
Danko Š.,  Darolová A., Krištín A. (2002) Rozšírenie vtákov na Slovensku. VEDA, vyd. SAV Bratislava.
Grujbárová Z. (2005) Zimovanie volaviek bielych (Egretta alba Linnaeus, 1758) na Slovensku. Tichodroma, 17: 21 – 31.
















No comments :

Post a Comment