Wednesday 7 January 2015

Čítanie o Stupave

Každý normálny paštekár by sa mal, keď sa už niekam presťahoval, aspoň trocha zaujímať o miesto, kde žije. Keď sa už nezapojí do práce v samospráve, prípadne aspoň nezbiera odpadky v intraviláne, tak by sa mohol zaujímať aspoň teoreticky, teda o jeho históriu, etymológiu miestnych názvov, kultúrny život a podobne. Väčšina paštekárov vlastne už ani paštekármi nie je - dodrbú sa do Stupavy na luxusných pseudoteréňakoch, zalezú do svojich sterilných architektonických paškvilov so záhradami osadenými tujami, cypruštekmi, striebornými jedličkami a obohnaných trojmetrovými múrmi, včer skuknú nejaký pridrbaný seriál alebo reality show a ráno sa zas oddrbú za prácou niekde mimo Stupavy. Nehovoriac o tom, že niektorí z nich ani neplatia miestnu daň, lebo majú trvalé bydlisko nikde v Prdeloviciach a do Stupavy chodia vlastne len prespávať a dovolenkovať.

Tu je teda krátka informácia pre takých tých normálnejších paštekárov o základnej literatúre, v ktorej môžu nájsť niečo o histórii Stupavy, prírode, osobnostiach, ktoré tu žili a podobne.

Stupavská ročenka
Jednoznačne najspoľahlivejší zdroj infromácií. Ročenka je na vysokej odbornej a výtvarnej úrovni (kriedový papier, kvalitná tlač, vkusná typografická úprava). Prispievajú sem najmä odborníci - historici či prírodovedci. Niektoré články sú možno až príliš detailné a odborné, ale v každom prípade faktograficky spoľahlivé.
Stupavská ročenka vychádza od roku 2005, k roku 2013 vyšlo sedem ročeniek, pričom niektoré sú vlastne dvojročenky (2010-2011, 2102-2013). Prvé ročenky vydávalo združenie Abbellimento, ktoré zaniklo pravdepodobne pre neriešiteľný stret odborných názorov, najmä na sociálno-historické súvislosti. Od 6. ročníka vydáva ročenku združenie PourArt.

Všeobecná citácia ročenky: Stupava - história, pamiatky, osobnosti, príroda, vyd. Pour Art, ročník XY.

Prvá Hrnkova monografia
Ide o útlu knižku z vydavateľstva PT Alberta Marenčina, v ktorej sa autor-historik Anton Hrnko venuje logicky najmä histórii mesta a blízkeho okolia. Nezabudnime dodať, že autor bol zakladajúci člen Slovenskej národnej strany, čitateľ by mal byť teda obozretný, najmä pri hodnotení významu slovenského etnika v rozličných kontextoch. Prepokladám, že približne 80-90 % informácií by mohlo byť spoľahlivých.


Tu je presná citácia knižky:
Hrnko Anton, 2004: Stupava - potulky hitóriou. - Albert Marenčin - Vydavateľstvo PT, Bratislava, 110 ss., ISBN 80-88912-50-4


Druhá Hrnkova monografia
Pomerne obsiahlu monografiu sa podarlilo v roku 2011 Hrnkovi a kolektívu vydať v prestížnom, resp. relatívne dôveryhodnom vydavateľstve VEDA. Text lektorovali páni prof. Ján Lukačka a PhDr. Ján Bobák. Nepoznám ich vzťah k hlavnému autorovi (zároveň aj editorovi a redaktorovi), neviem teda ani zaručiť stopercentnú korektnosť informácií uvedených v knihe. V každom prípade, na rozdiel od predchádzajúcej knižky, tu ide o pomerne heterogénny autorský kolektív s takými autoritami, akými sú historik prof. Ján Horecký alebo archeológ Dr. Vladimír Turčan.
Autori si zrejme mysleli, že keď má vyjsť monografia vo vydavateľstve Veda, má byť aj patrične vedecky napísaná. V slovenskom ponímaní to znamená katastrofálne suchopárne a rozvláčne. Kniha je pritom určená aj "širšej laickej verejnosti". Väčšina takmer 500 stranového textu je zaťažená množstvom zbytočných (najmä politických) detailov a irelevatných súvislostí. Najmä v časti opisujúcej novoveké dejiny (autor A. Hrnko) sa nedozviete, ako laický paštekár, takmer nič zaujímavé, nič čo by nejako umocnilo váš vzťah k mestu, nebodaj vyvolalo chuť na ďalšie štúdium. Ale je tu veľa zaujímavých historických obrázkov, už len pre ne stojí za to knihu mať v knižnici.

Citácia:
Hrnko Anton a kol., 2011: Mesto Stupava v minulosti a dnes. - VEDA, vyd. Slovenskej akadémie vied, Bratislava, 471 ss., ISBN 978-80-224-1170-7


Paškvily manželov Prokešovcov
Tu budem nehanebne tvrdá, lebo nasledujúce monografie si to zaslúžia. Najmä si zaslúžia byť varovaní potenciálni čitatelia. Autori sú známi aj publikovaním faktoraficky pomýlených článkov v miestnej tlači.

Ide zatiaľ o tri monografie, z ktorých som mala v rukách bohužiaľ (možno našťastie) len dve:
Prvou je brožúra menom Príspevok k histórii Stupavy (autori Prokešová G., Prokeš S., vydalo OZ Kentaurus Stupava v r. 2012), druhou je brožúra Mást - 700. rokov od prvej písomnej správy o obci 1314-2014 (vydal Mástsky potravinový spolok v Stupave v r. 2013).

Nejde len o faktografické nepresnosti, často aj nezmysly v týchto knihách, ale aj o ich katastrofálnu štylistickú (manželia Kubicskovci) a typografickú, resp. výtvarnú úroveň (Dana Bleyová). Zarovnanie textu k vonkajšiemu okraju pravých strán je skutočne diletantské. Nehovoriac o jazykových perlách, akou je napríklad názov kapitoly História obce v čase, ktorý je učebnicovým príkladom pleonazmu.
Faktografickým nepresnostiam a nezmyslom sa budem možno venovať v niektorom z ďalších príspevkov po dokonalej analýze textu. Isté je, že manželia Prokešovci ani nevedia bezchybne opísať fakty zo Stupavských ročeniek (pozri napr. kapitolu v monografii o Máste - kaplnka sv. Urbana). Podobne ako pri druhej Hrnkovej monografii treba uznať, že je v monografiách množstvo historických fotografií, kvôli ktorým sa predsa len oplatí brožúrky vlastniť.

Literatúra o stupavskej prírode
O prírode Stupavy sa zatiaľ z populárno-náučnej literatúry veľa nedozviete. Najlepšie a ucelene je zatiaľ zdokumentovaná lokalita Vrchná hora - brožúrku o jej prírodovedných zaujímavostiach nájdete na tejto adrese.
V každej stupavskej ročenke (pozri vyššie) nájdete aj jeden-dva prírodovedné články (napr. o stupavskom parku, artézskych studniach v okolí, lesoch pri Dračom hrádku, o komároch či medveďoch na Záhorí a i.).
Iste sa vám podarí vygúgliť napríklad aj články o prírode blízkeho Pomoravia, ktoré vyšli v niektorom z environmentálne ladených časopisov (Enviromagazín, Ochrana prírody Slovenska a pod.).
V budúcnosti sa s vami rada podelím o prírodovedné zaujímavosti zo Stupavy a blízkeho okolia.



No comments :

Post a Comment