Thursday 30 October 2014

Vražda hájnika nad Lozornom

Zhruba na polceste medzi Lozornom a takzvaným Červeným domčekom, popri žltej turistickej značke, stojí pomerne zánovne vyzerajúci kovový kríž na kamennom podstavci. Na čelnej strane podstavca je dvojjazyčný nápis. Slovenská verzia znie: Na tomto mieste bol moj milý myslivec Leopold SZÝLLABA pri konání svojej vernej a neohrozenej služby 12. rijna 1880 od zákerníka Martina Dujnič míčka zastrelen. Pod textom je meno donátora kríža: GRAF ALOIS KAROLYI. Podľa nápisu pod krížom už vieme aká tragédia sa tu odohrala, povedzme si však o nej čosi bližšie, tak ako sa o tom vtedy písalo v časopise Obzor.

12. októbra 1880 poľoval v lozornských lesoch gróf Károlyi sám na jeleňov. Jedného postrelil, ale nemal pri sebe psa, ktorý by ho dohľadal, takže jeleň sa mu stratil v nedohľadne. Gróf sa preto vrátil do Stupavy, aby si vzal na pomoc svojich grófskych poľovníkov (lesníkov) Szyllabu a Košackého so synom. Po necelej pol hodine zbadal Košackého syn pod zvaleným bukom ohník, pri ňom chlapíka a pušku opretú o peň. Szyllaba hneď spoznal známeho pytliaka M. Dujniča, prezývaného Míček. Vyzval ho, aby sa vzdal, ale Míček nelenil, schytil pušku a milého panského jágerečka odbachol. Strela preletela Szyllabovi cez oko do hlavy, takže zranenie bolo nezlučiteľné so životom, ako hovoria s obľubou akože korektní kriminalisti. Košacký v zápätí vystrelil a trafil podlého zákerníka do kolena. Košacký so synom utekali rýchlo do Lozorna pre pomoc. Vrátili sa aj s povozom, ktorý bol plný ozbrojených Lozornčanov, takže Míčkovi nezostalo nič iné, ako sa vzdať. Szyllaba bol pochovaný v Stupave a zákerníka Míčka šikovali do Prešpurka na súd. Po Szyllabovi zostala vdova so štyrmi deťmi, o ktorých sa gróf Károlyi postaral, resp. ich finančne zabezpečil.

Pamätný kríž obnovili v roku 2006 členovia Turistického oddielu z Lozorna pod vedením Alojza Dvorana, 7. októbra 2006 ho posvätil lozorniansky farár Ján Mozoľa.
Pre úplnosť treba dodať, že kríž nestojí na svojom pôvodnom mieste. V rámci jeho obnovy ho posunuli o niekoľko desiatok metrov bližšie k turistickému chodníku.
Pri kríži je ukrytá geocache.

Zdroje:

Greguš, M. 2013: Szyllabov kríž. – Stupava: história, pamiatky, osobnosti, príroda. Pour Art, roč. 7.
Anonymus, 1880: Obrázok z lesníckeho života. Obzor, roč. 17, č. 33: 2, 25. 11. 1880

No comments :

Post a Comment